Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

Over Thijs

Naam: Thijs Roozen

Geboorteplaats: Haarlem

Geboortedatum: 17-09-1994

Lengte: 1.89m

Gewicht: 84kg

Specialiteit: 1500 meter

Op mijn 5e ben ik voor het eerst op schaatsen gezet door mijn ouders. Ik ging elke zondag en in de vakanties schaatsen op de ijsbaan in Haarlem. Omdat ik destijds ook nog voetbalde, tenniste en de golfsport beoefende, bleef het tot mijn twaalde bij trainen en reed ik nog geen wedstrijden. Op mijn twaalfde heb ik vervolgens besloten om volledig voor het schaatsen te gaan en mijn andere sporten opzij te zetten. Sindsdien is het snel gegaan.

Als pupil trainde ik bij IJsclub Haarlem in de groep van Dannis Smit en maakte ik snel progressie. Ik reed veel persoonlijke- en baanrecords en plaatste mij zodoende voor het Nederlands Pupillen toernooi in Groningen. Helaas liep ik een week voor dit toernooi een vervelende breuk in mijn bekken op bij de start van een 500 meter, waardoor mijn seizoen abrupt tot een einde kwam. Na 5 maanden revalideren kwam ik als C-junior in de C-selectie onder leiding van Tom Bakker. Ik ging meer en harder trainen en dat leidde tot steeds betere prestaties. Als eerste jaars C-junior plaatste ik mij voor het eerst voor een NK Junioren en werd ik Gewestelijk Kampioen op de 1500 meter. In mijn tweede jaar begon ik ook landelijk goed mee te doen. Ik werd tweede op het NK Junioren en plaatste mij daardoor voor de Viking Race waar ik opnieuw tweede werd.

 

Aan het eind van dat seizoen heb ik een belangrijke beslissing genomen. Ik besloot om de twee jaren als B-junior alleen verder te gaan, omdat ik het idee had dat ik mij daardoor beter kon ontwikkelen. Ik ging samen met mijn vader en Ruud Jansen op zoek naar sponsoren, trainingsmaten en een goed plan. We brachten ons team onder in de Stichting Sport en Recreatie Heemstede waar Ruud voorzitter van is. Al snel hadden we een aantal sponsoren gevonden en was het Pro-Act IT Schaatsteam een feit. Andere leden van het team waren mijn trouwe trainingsmaten Olaf Smit en Menno Kramer. In het eerste jaar was mijn oude pupillentrainer Dannis Smit onze trainer. Helaas verliep dat jaar niet helemaal als gepland. Ik won nog wel het Gewestelijk Kampioenschap Allround en plaatste mij vrij gemakkelijk voor het NK Junioren maar begin februari bleek dat ik te kampen had met de ziekte van Pfeiffer en zo werd ik gedwongen te stoppen met wedstrijden.

Na een paar maanden goed uitgerust te hebben leek het virus te zijn verdwenen en kon ik starten met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Peter van der Rol Brouwer was onze nieuwe trainer en onder zijn leiding heb ik de grootste en belangrijkste stap in mijn schaatscarriere tot nu toe gemaakt. Het hele seizoen schaatste ik persoonlijke records en won ik wedstrijden. Mijn belangrijkste prestatie was de winst op het NK Junioren Allround in Alkmaar. In de vrieskou, tussen de -10 en -15 graden, wist ik het toernooi op de laatste afstand naar mijn hand te zetten. Later dat jaar won ik ook nog de Viking Race in Heerenveen. 

Dankzij mij goede prestaties als B-junior kreeg ik april 2012 een uitnodiging voor Jong Oranje. Sindsdien woon ik in Heerenveen en train ik onder leiding van Erik Bouwman. Mijn twee jaar bij Jong Oranje kenmerken zich door wisselvalligheid. Ik ben fysiek enorm gegroeid, maar het kwam er niet altijd even goed uit. Mooie momenten kende ik ook. In november 2012 nam ik als jongste mannelijke deelnemer deel aan het NK Afstanden voor senioren op de 1500 meter. In het seizoen 2012-2013 werd ik tevens 5e op het Wereldkampioenschap voor Junioren op de 1500- en 3000 meter en 8e in het Allround klassement. Mijn laatste jaar als junior eindigde een stuk minder vrolijk. Ik moest mijn Wereldkampioenschap Junioren vroegtijdig eindige wegens problemen in mijn linker scheenbeen, bil en lies. Inmiddels was ik weer volledig fit en klaar om de stijgende lijn voort te zetten! Ik ging schaatsen bij het Beslist.nl Development Team van iSkate onder trainer Erwin ten Hove. Daar heb ik in twee jaar flinke progressie gemaakt en promotie afgedwongen naar Team Plantina onder leiding van Gerard van Velde.

Na een wisslevallig jaar bij Team Plantina ben ik inmiddels weer teruggekeerd op het oude nest. Onder leiding van Erwin- en Martin ten Hove ben ik samen met een paar oud ploeggenoten in april 2017 een nieuw team begonnen. Inmiddels vernoemd naar hoofdsponsor IKO Enertherm.

Persoonlijke Records

500 meter: 35,81

1000 meter: 1.08,98

1500 meter: 1.45,26

3000 meter: 3.54,85

5000 meter: 6.57,86

Belangrijkste Prestaties

Internationaal

8e Wereld Kampioenschap Allround Junioren 2013

5e Wereld Kampioenschap 1500 meter Junioren 2013

5e Wereld Kampioenschap 3000 meter Junioren 2013

1e Viking Race Junioren B 2012

1e Olympic Oval Finals Calgary 1500 meter 2016

Nationaal

12e Nederlands Kampioenschap 1500 meter Senioren 2015

1e Nederlands Kampioenschap 1500 meter Junioren A 2013

1e Nederlands Kampioenschap Allround Junioren B 2012

2e Nederlands Kampioenschap Allround Junioren A 2013

2e Nederlands Kampioenschap Allround Junioren C 2010

3e Nederlands Kampioenschap Allround Junioren A 2014