Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

World Cup en trainingskamp in Inzell

 
26-12-2012 12:12:53 door Thijs Roozen

Begin december ben ik voor twee weken vertrokken naar het Zuid Duitse bergdorpje Inzell voor de World Cup Junioren op 8 en 9 december en een trainingskamp in de week erna. Tijdens de World Cup stond, in tegenstelling tot de eerste World Cup in Minsk waar alleen Europeanen reden, de hele wereld aan de start.

Op zondag 2 december reden we met de nationale junioren selectie met drie busjes naar Inzell. De dagen daarop volgend hebben we rustig getraind en gewend aan het snelle ijs in Inzell. Het was interessant om samen met alle andere landen op het ijs te staan en te zien hoe zij trainen. Wat vooral leuk was om te zien was dat schaatsers uit hetzelfde land allemaal een beetje op dezelfde manier schaatsen, ze hebben eigenlijk per land hun eigen manier van schaatsen. Behalve wij, de Nederlanders, wij schaatsen eigenlijk allemaal op onze eigen manier.

Zaterdag begon de World Cup met een 500- en een 1500 meter. Ik reed een hele matige 500 meter. Ik startte niet explosief genoeg en dat kon ik de rest van de race niet rechtzetten. Ik finishte in 37,89, een tiende boven mijn persoonlijk record. Vervolgens ging ik even terug naar het hotel om te rusten, om vervolgens mij voor te bereiden op de 1500 meter. Ik startte harder dan ooit met een opening van 24,9 seconde en een eerste ronde in 27,6 seconde. Deze snelle start moest ik aan het einde van mijn race een beetje bekopen. Ik reed minder vlak dan normaal en finishte na rondjes van 28,7 en 30,5 seconde in 1.51,88. Een nieuw persoonlijk record en goed voor een 12e plaats in de eindrangschikking.

Op zondag reed ik de 1000 en 3000 meter. Ondanks wat vermoeide benen voelde ik mij een stuk beter dan op zaterdag. De 1000 meter verliep helaas niet vlekkeloos. Na een grote misser in de tweede bocht verloor ik veel snelheid die ik weer opnieuw moest opbouwen. Ik reed wel een beste seizoenstijd in 1.13,01. Goed voor een 15e plaats. Na de race moest ik voor het eerst in mijn leven naar de dopingcontrole. Helaas duurde het een tijdje voordat ik genoeg had waardoor ik geen tijd meer had om terug te gaan naar het hotel om te rusten. Ik bleef op de ijsbaan om te kijken naar de races voor mij. Vervolgens stond ik zelf aan de start. Het werd mijn beste race tot nu toe dit seizoen. Ik zat meteen lekker in het ritme en reed op 1 rondje na alleen maar onder de 31 seconde per ronde. Uiteindelijk finishte ik in 3.54,85, een dik nieuw persoonlijk record en een 7e plaats in de uitslag. Mijn beste prestatie dit weekend. 

Na een rustdag op maandag hervatte we dinsdag de trainingen. Helaas werd ik op woensdag een beetje ziek. Koorts en keelpijn gooiden roet in het eten. Donderdag ben ik voorzichtig weer wat gaan doen omdat ik graag zaterdag een 5000 meter zou rijden. Vrijdag voelde ik mij alweer wat beter en ik voelde mij oke voor de wedstrijd van zaterdag. Voor de 5000 meter reed ik eerst nog een 500 meter die onverwacht een persoonlijk record opleverde in 37,71. Dat leverde een hoop moraal op voor de 5000 meter. Ik begon ook enthousiast en lekker aan de race. Na 9 rondjes zat ik al meer dat elf seconde onder mijn persoonlijke record. Helaas kwam ik toen de man met de hamer tegen. Ondanks mijn goede gevoel de eerste rondjes kon ik het tempo niet volhouden en voelde ik mij steeds slechter. Ik ging helemaal op een hoop en reed uiteindelijk maar net een persoonlijk record in 7.04,94. Nu was het zaak om zo goed mogelijk te herstellen en daarna de draad weer op te pakken richting het tweede en meeste belangrijke deel van het seizoen!

Bekijk de uitslagen van de World Cup hier.