Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

Trainingskamp in Nijverdal

 
21-07-2011 13:01:13 door Redactie

Deze week is het Pro-Act IT schaatsteam op trainingskamp op de Sallandse Heuvelrug. Olaf, Menno, Peter en Thijs vertoeven in Hotel de Wilgenweard in Nijverdal van maandag tot en met vrijdag.

Dag 1: 'Goed begin'

's Ochtends om 11 uur verzamelen Thijs, Menno en Olaf op het parkeerterrein van de Mac Donalds in Hoofddorp, het vaste vertrekpunt. Peter gaat op eigen houtje naar Nijverdal. De jongens worden vervoerd in de bus van de familie Kramer, gereden door Menno's moeder Helmi!

Eenmaal aangekomen in het hotel is het nog even wachten op trainer Peter, maar wanneer hij zich meldt kan de eerste training beginnen. Er wordt een looptraining van anderhalf uur in het bos afgewerkt waarin veel balans-, sprong- en krachtoefeningen gedaan moeten worden.

Na de training wordt er heerlijk gegeten in het hotel om vervolgens de dag te beeindigen met een aflevering van Tour du Jour op RTL 7.

Dag 2: 'Krachttrainen in de zon'

"De eerste nacht in een ander bed is altijd lastig," zo vertelt Olaf. Na een goed ontbijt beginnen de rijders en training Peter alweer aan de tweede training. Er wordt twee uurtjes gefietst door het Overijsselse land. 

Dinsdagmiddag wordt standaard vrij gemaakt voor de krachttraining en in Nijverdal is dat niet anders. "Ik had mijn halters en andere attributen meegenomen en zo konden de mannen lekker in het zonnetje hun training afwerken," zo blikt Peter tevreden terug. 

Na een goede maaltijd is de dag alweer om. De mannen gaan vroeg naar bed want woensdag staat er een lange duurtraining op het programma.

Dag 3: 'Gelderland en Overijssel verkennen'

Woensdagochtend moesten de rijders weer vroeg uit de veren omdat er een vier uur durende fietstraining op het programma stond. "Ik had een mooi rondje uitgezet van 120 kilometer," zo legt Peter uit. "We zouden via Haarle en Olst richting de Ijssel te rijden. Eenmaal daar aangekomen pakken we het pondje en rijden we langs de Ijssel naar Brummen om weer het pontje te pakken. Vervolgens gaan we in een rechte lijn terug naar Nijverdal.

"Het was een aardig lange training," zo verteld Menno. "Normaal gesproken rijden we niet zo een lange duurtraining maar zo af en toe is het wel lekker!"

Na 4 uurtjes waren de mannen weer terug en na een stevige lunch doken ze hun bed in. 's Avonds werd er nog wat aan de stabiliteit gedaan en vervolgens ging iedereen weer vroeg naar bed.

Dag 4: 'Zwaarste dag'

Dag 4 van het trainingskamp in Nijverdal zou fysiek het zwaarste worden. "Op het programa staan een fiets-tempotraining op de Holterberg en een intervaltraining op de skeelers." Aldus trainer Peter. Nadat het altijd goed verzorgde ontbijt verteerd was vertrokken de mannen richting de Holterberg. 

De eerste training hield in dat er 6 keer 2 minuten volle bak bergop gereden moest worden. "Tussen de tempo's moest voldoende rust zitten en vervolgens moest elke keer gekeken worden of ze de volgende 2 minuten net zover kwamen als de eerste keer."

"Het was een zware training. Mentaal is het heel zwaar omdat je telkens jezelf moet dwingen om door te blijven gaan en niet de druk van je benen af te halen. Maar ik ben er tevreden over." Zo meldde Thijs na de training.

's Middags werd goed gerust en de Tour de France gekeken om vervolgens naar de skeelerbaan te rijden voor een intervaltraining. "Het zuur zat nog in mijn benen van de ochtendtraining dus ik verwachte dat het opnieuw zwaar zou worden." Aldus Menno Kramer. "Maar dat hoort erbij, hé. Ik vond het skeeleren nog best goed gaan, dus ik ben een tevreden man."

Na de training en de avondmaaltijd was de een-na-laatste dag van het kamp alweer voorbij en ging iedereen genieten van een welverdiende nachtrust.

Dag 5: 'Helaas, weer naar huis'

De laatste dag was aangebroken. Nog een training te gaan en dan was het weer tijd om naar huis te gaan. De laatste training was een gecombineerde elastiek-, sprong- en skeelertraining. Tijdens de training lag de nadruk op stabiliteit, kracht en techniek tijdens de veelal schaatsspecifieke oefeningen.

Eenmaal terug in het hotel werd er voor de laatste maal gegeten, alle tassen werden gepakt en iedereen wierp nog een blik op de televisie waar de Tour de France aanstond.

"Ik ben heel tevreden over dit trainingskamp. Ik heb de jongens een week lang van dichtbij meegemaakt en weet nóg beter waar hun sterke- en zwakke punten liggen. Ik zie nu al veel progressie maar ook zijn er veel dingen waar we nog hard aan moeten werken. We kijken al uit naar het begin van de winter!" Aldus trainer Peter.

Om half vijf was iedereen weer op de parkeerplaats in Hoofddorp en was het tweede trainingskamp ten einde. 

Bekijk hier de foto's van het trainingskamp.