Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

Lekker einde van het seizoen in Calgary

 
25-03-2016 12:12:46 door Thijs Roozen

Tijdens de Olympic Oval Finals in Calgary heb ik het schaatsseizoen op een sterke manier weten af te sluiten. Met name op de 1500 meter reed ik mijn beste race van dit jaar.

Al snel na het teleurstellend verlopen KPN NK Afstanden bedacht ik, in overleg met mijn trainer, dat ik in maart naar Calgary wilde om echt snel te rijden! Dat is voor een groot gedeelte gelukt. Na een goede Holland Cup in Breda, 3e op de 1500- en 5e op de 1000 meter, vertrok ik op maandag 7 maart naar Canada. Na een lange reis(bijna 22 uur na overstap en vertraging), kwam ik aan in mijn hotel naast de ijsbaan. De eerste dagen heb ik rustig aan gedaan, aanpassen aan de hoogte. Op zaterdag reed ik een trainingswedstrijd over 500- en 1500 meter. Helaas heb ik in de dagen ervoor iets verkeerds gegeten waardoor ik vlak voor de wedstrijd meer op het toilet zat dan aan het warmlopen was. Toch wist ik met 1.46,97 een ruim persoonlijk record op de 1500 meter te rijden. Het was een 1500 meter lang gevecht maar ik was niet voor niks naar Calgary gekomen en vastbesloten te rijden!

Langzaam beter

De daaropvolgende dagen ging het langzaam beter. Te langzaam naar mijn idee, maar ik moest geduld hebben. Op donderdag begonnen de Olympic Oval Finals met een 500- en 1000 meter. De 500 meter verliep slecht, geen macht, geen kracht. Met een eindtijd van 36,28 seconde reed ik ruim boven mijn persoonlijk record, uit Heerenveen nota bene! Ik vroeg mij af of ik wel echt helemaal hersteld was. De 1000 meter verliep beter, ik finishte in 1.09,50. Ver onder mijn persoonlijke toptijd. Vrijdag werden er geen afstanden verreden, ik had nog een dagje extra om te herstellen voor het weekend.

Op zaterdag reed ik opnieuw een 500 meter. Het was zeker niet mijn beste race van het seizoen, maar ik finishte na 35,91 seconde voor het eerst onder de 36 seconde! De 1000 meter later op die dag heb ik overgeslagen om mij nog een keer volledig op te laden voor de 1500 meter van zondag, mijn favoriete afstand. Tijdens de warming up op zondagochtend voelde ik eindelijk weer de power in de benen die ik een weekje kwijt was. Ik was klaar voor de race.

1500 meter

Ik wist dat de sleutel van een goede 1500 meter lag in de eerste 400 meter. Als ik daar veel snelheid kon ontwikkelen zou het de rest van de race makkelijker worden. De eerste 300 meter gingen in 23,71 seconde, ruim 6 tiende(!) sneller dan mijn snelste opening tot dan toe. Ik versnelde de tweede bocht extra door en kruiste over mijn tegenstander heen. De rest van de race verliep prima en ik finishte in de snelste tijd en een dik persoonlijk record: 1.45,26! Na een lastige week was dit waar ik voor naar Canada kwam.

Bekijk hier een kort filmpje van mijn periode in Calgary.

Bekijk hier de uitslagen van de Olympic Oval Finals.