Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

Interview Thijs: "Er zijn meer wegen naar de top"

 
20-11-2010 13:01:53 door Redactie

 

Op zijn vijftiende nam Thijs Roozen een besluit: het schaatstalent wilde een eigen schaatsteam oprichten. “Want er zijn meer wegen die naar de top leiden.” Lees het verhaal van een jonge sporter met een eigen mening.

 

Waarom wilde je een eigen team oprichten?

“Ik ben altijd al bezig geweest met mezelf ontwikkelen, met beter worden. Ik lees veel op internet over training en techniek. Daardoor ben ik steeds meer een mening gaan vormen over hoe ik met mijn sport bezig wil zijn. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik er ook meer plezier aan beleef als ik op die manier kan trainen. We kwamen vervolgens in contact met de Stichting Sport & Recreatie Heemstede en toen is het balletje gaan rollen.”

 

Wat vind jij het leuke aan dit team?

“Ik wil graag zelf verantwoordelijk zijn voor mijn prestaties. Als ik slecht rijd, dan komt het door mij – of er moet iets gebeuren wat ik niet in de hand heb. Die verantwoordelijkheid heb ik in dit team. Ik wil graag het beste voor mezelf en er alles aan doen om een betere schaatser te worden. In deze vorm hoop ik dat te bereiken.”

 

Vormen Menno, Olaf en jij een goede combinatie?

“We kunnen het goed met elkaar vinden. Daarnaast is Olaf een zelfde type rijder; onze slagen passen goed bij elkaar. Ik kan achter hem lekker rijden – en dat heb ik niet met veel andere rijders. Menno is vooral een heel snelle rijder. Hij heeft een hoge topsnelheid en daarom kun je met name de sprintjes goed achter hem rijden. Verder is Menno een aardige kerel. Hij brengt een goede sfeer mee en heeft altijd zin om te trainen!”

 

Beschrijf je teamgenoten eens.

“Olaf is lekker droog, dus je kan met hem lachen. Maar op het moment dat het serieus wordt, dan staat hij er. De afgelopen seizoenen heeft hij wat pech gehad, maar als alles klopt kan Olaf hard rijden. En dan niet gewoon hard, maar echt héél hard. Dan komt alles eruit waarvoor hij getraind heeft. Menno is zoals ik al zei een sprinter. Zijn kwaliteit ligt met name op de eerste honderd meter; hij kan heel goed starten en trekt supersnel op. Menno rijdt ook altijd vrij constant. Er zitten nooit echt slechte wedstrijden tussen.”

 

Wat is je doelstelling voor komend seizoen?

“Ik ben weer de jongste in mijn categorie. Hoe de concurrentie in de nationale top is, daar heb ik geen goed oog op. Maar ik zou graag alle NK’s rijden en weer meedoen aan de Viking Race, het officieuze EK. Daarnaast wil ik met name een betere lange afstand en sprint rijden. Als dat lukt, zullen de tussenafstanden vanzelf ook beter gaan. Maar ik kijk vooral naar de lange termijn – en komend seizoen is een onderdeel van dat traject.”

 

En wat is je doel op de langere termijn?

“Olympisch kampioen worden. 2014 is een beetje vroeg, maar 2018 zou mooi zijn.”

 

Tot slot, wat hoop je met het Pro-Act IT schaatsteam te bereiken?

“Ik zou wel een voorbeeld willen worden met onze ploeg hoe het ook kan. Er is niet één weg naar de top, maar meerdere. Je moet dan wel initiatief tonen, je best doen en veel discipline hebben."