Volg mij

Follow us on facebook   Follow us on twitter

Interview Menno: "We weten dat we het in ons hebben"

 
20-11-2010 12:12:20 door Redactie

 

 

De laatste aanwinst van het Pro-Act IT schaatsteam is de 17-jarige Menno Kramer. De talentvolle rijder uit Aalsmeer, die het schaatsen combineert met een opleiding aan de Johan Cruyff Academy, weet het zeker: “Wij maken elkaar in dit team echt beter.”

 

Hoe ben jij bij het Pro-Act IT schaatsteam beland?

“Thijs en Olaf waren met z’n tweeën begonnen bij het team, maar ze zochten nog een derde rijder. Ik zat niet meer bij de baanselectie, dus het kwam goed uit toen ik gevraagd werd voor het Pro-Act IT schaatsteam. Ik heb nu de mogelijkheid om met twee snelle jongens te rijden. Dat maakt het schaatsen een stuk leuker – en je leert er ook nog eens veel van.”

 

Beschrijf je teamgenoten eens.

“Ik heb samen met Olaf bij de C-selectie en de baanselectie gezeten. We hebben het altijd prima kunnen vinden. In ons tweede jaar bij de C-selectie kwam Thijs erbij. Die heb ik toen ook goed leren kennen. We zijn alle drie een ander type rijder. Ik ben een sprinter, Olaf is meer van de lange afstanden en Thijs zit daar tussenin. Hij is een echte allrounder en vooral sterk op de 1000 meter.”

 

Vormen Thijs, Olaf en jij een goede combinatie?

“Absoluut, we kunnen ons goed aan elkaar optrekken. Ik heb de snelle opening, Thijs heeft de snelle rondjes en Olaf kan een 3 kilometer goed vlak houden. We hebben ieder ons eigen specialisme en helpen elkaar. Zo is Olafs 500 meter vooruitgegaan sinds we samen in één ploeg zitten. En mijn 3 kilometer is een stuk verbeterd. We maken elkaar echt beter.”

 

Wat vind jij het leuke aan dit team?

“Er wordt vaak gedacht dat het niet mogelijk is om buiten de selecties om hogerop te komen met het schaatsen. Dat geeft mij een extra prikkel om nog harder te gaan rijden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit wel degelijk mogelijk is. Dat is wat ik – samen met de mensen om mij heen uit de ploeg – ook wil laten zien! Doordat we niet in de selectie zitten, zijn we meer op ons zelf aangewezen. Dat vereist meer zelfdiscipline. In het begin was dat zeker lastig, maar als je eenmaal in het ritme zit gaat het helemaal goed. En als je dan aan het begin van het seizoen ziet dat je mooie persoonlijke records rijdt, weet je meteen waar je de hele zomer voor gewerkt hebt.”

 

Wat is je doelstelling voor komend seizoen?

“Ik zit nog niet zo lang bij het team, maar ik merk nu al dat mijn conditie een stuk vooruit is gegaan. Ook heb ik dit seizoen al goede tijden gereden. Op het NK afstanden wil ik op de 500 meter op het podium proberen te rijden. Daarnaast wil ik ook meedoen aan het NK kortebaan en het NK supersprint en daar bij de eerste drie eindigen.”

 

En wat zijn je doelen op de langere termijn?

“Mijn ultieme droom, dat zal duidelijk zijn: de Olympische Spelen. De Spelen van 2014 is niet reëel. Als je nu investeert is het beter om je te richten op de Olympische Spelen over 8 jaar.”

 

Tot slot, wat hoop je met het Pro-Act IT schaatsteam te bereiken?

“Wat bij ons team vooraan staat is leren, investeren en presteren. Je kan zeggen: we gaan dit seizoen heel hard rijden. Maar je kan ook zeggen: we gaan een goede basis leggen waar we daarna op kunnen doorbouwen. Dat is waar wij voor kiezen – en iets wat niet veel gedaan wordt in de schaatswereld. Al willen we natuurlijk ook dit jaar goed presteren. We willen laten zien dat we zonder selectie ook goed kunnen rijden. We weten dat we het in ons hebben.”